Szükséges eldönteni, hogy a közfeladat ellátáshoz igazodóan főállású belső ellenőrt, vagy külső szolgáltatót kívánnak foglalkoztatni.  Ha főállású mellett  döntenek, akkor a kozigallas.hu oldalon érdemes keresgélni. Amennyiben külső szolgáltató mellett döntenek, úgy olvassák tovább az alábbi útmutatót.

Ha külső szolgáltató keresése mellett döntenek, akkor érdemes az esetleges versenyeztetést, árajánlat kérést a feladatellátásra vonatkozó minimum-követelmények meghatározásával megtenni, vagy magát az ajánlatot úgy kérni, hogy az ajánlatot adó javasoljon ellenőrzési, tanácsadási témákat.

Belső ellenőr

Az éves belső ellenőrzések számára vonatkozó jogszabályi előírás nincs a költségvetési szervek vonatkozásában, azt az ellenőrzési étvágyuk, problémás területek száma határozza meg. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok számára évi legalább 2 ellenőrzés lefolytatása szükséges, melyről a felügyelőbizottságnak félévente be kell számolni.

A belső ellenőrzési munka megkezdésekor javasolt több tanácsadói tevékenységet tervezni az ellenőrzési feladatok mellett- esetleg helyett, ugyanis véleményem szerint először szükséges felkészülni az ellenőrzésekre, majd később az elvégzett munkát értékelni, mintsem fordítva.

Fontosnak tartom azt is, hogy az esetleges hibák, hiányosságok feltárása esetén ne csak megállapításra kerüljenek az anomáliák, hanem hathatos segítséget kapjanak az ellenőrzöttek, iratminták, részletes eljárási segédleteket, vagyongazdálkodásban való tanácsadást stb.

Ha kérdése merült fel a belső ellenőr kiválasztásával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran az elérhetőségeim egyikén!